Met een frisse blik  op naar  de toekomst!

Alkmaarder- en Uitgeestermeer

Kijk je met  ons mee?

Met een duidelijk en aantrekkelijk toekomstbeeld is onze visie voor de recreatiegebieden Alkmaarder- en Uitgeestermeer, IJmond en Zaanstad voor 2030 compleet.

Wat ligt er in het verschiet?

De verbinding tussen de natuur- en recreatiegebieden versterken als groene uitloopgebieden voor bewoners van de omliggende dorpen en steden.

De kwaliteit van de diverse omgeving is van groot belang en wordt de komende jaren verhoogd.  Onze ambitie is om zowel de waterkwaliteit als de kwaliteit van de recreatiegebieden en natuur te verbeteren.

De ontwikkeling van landschap, natuur, recreatie en routes vormen samen een in elkaar overlopend geheel. De nieuwe visie biedt daarnaast een sterke basis voor de ontwikkeling, het behoud en de promotie van het gebied.

De Dorregeesterpolder

Jaarrond  wandelen in de Dorregeesterpolder

De wandelroute in de Dorregeesterpolder is gedeeltelijk verlegd. Door het beschikbaar stellen van een stuk kade en dijk (van maar liefst 700 meter) kunnen wandelaars er terecht zonder het omliggende polderland te verstoren.

Met als omgeving nieuwsgierige schapen, prachtige rietkragen en weilanden is het nu jaarrond wandelen op de kade – zelfs tijdens het broedseizoen!

Of de route definitief zo blijft, is nog niet duidelijk. De komende vijf jaar zal Landschap Noord-Holland de smienten jaarlijks evalueren en een beslissing nemen

Als blijkt dat wandelaars de smienten in het nabijgelegen Limmergat toch verstoren, wordt de oude route weer in gebruik genomen. Maar voorlopig kan er het hele jaar gewandeld worden over deze prachtige, deels vernieuwde route!

Lees meer over de Dorregeesterpolder in het jaarverslag.

Ode aan het Landschap

Breng al (e-)fietsend een Ode aan het Landschap

Stichting Oer-IJ ontwikkelde een indrukwekkende E-bike route van Amsterdam naar Castricum, met een afstand van maar liefst 115 kilometer. De route werd uitgestippeld in het kader van het themajaar ‘Ode aan het Landschap’.

Naast routebeschrijving, routeboekje en digitale route werd ook een podcast met luisterverhaal ontwikkeld ter ondersteuning.

Lees meer over de E-bike route in het jaarverslag.

Hoop doet leven

Eindelijk leeft Erfgoedpark De Hoop

Op 17 juni werd Erfgoedpark De Hoop officieel geopend. Na vertraging keerde het tij en is de unieke, historische locatie aan de rand van een natuurgebied open voor het publiek.

Wat er allemaal te doen is? De bruisende bestemming biedt vermaak aan ieder wat wils, van jong tot oud. Overnacht, dineer, eet huisgemaakt ijs of waag je aan de verschillende watersport activiteiten op het meer.

Naast horeca en recreatie biedt de rijke historie van het gebied ook ruimte aan nostalgie: zo vind je bij De Hoop een museum over de historische waarde van de houtzagerij.

Ook komt er een plek voor informatie over de omgeving. Stichting Cornelis Corneliszoon, de gemeente Uitgeest en het recreatieschap dragen hier financieel aan bij.

Lees meer over Erfgoedpark De Hoop in ons jaarverslag.