Groengebied Amstelland

Toekomstplan  Gaasperplas

Op naar nog 40 jaar recreëren!

Sinds 2018 is de gemeente Amsterdam (Zuidoost) bezig met het Toekomstplan voor de Gaasperplas. Meer dan 40 jaar na het ontstaan van het park kan het namelijk wel een flinke opfrisbeurt gebruiken.

Na overleg en planvoorbereiding met omwonenden, verenigingen, het bestuur van stadsdeel Zuidoost en andere belanghebbenden is op 16 maart 2021 het Toekomstplan Gaasperplas vastgesteld.

Het moet een toegankelijk park worden met een goede verbinding naar andere groene gebieden; een park met meer biodiversiteit, waar bewoners uit Zuidoost, andere Amsterdammers en buren uit de regio uitgebreid kunnen recreëren.

Na een positief besluit op het voorlopige plan starten de werkzaamheden naar verwachting in 2023 van start gaan. Zo kunnen recreanten ook de komende 40 jaar genieten van een groen, toegankelijk en aantrekkelijk park!

Lees meer over het Toekomstplan voor de Gaasperplas in het jaarverslag.

Verbinding tussen groen en groen

De fiets- en wandelbrug tussen Gaasperpark en Diemerbos is op 31 juli officieel geopend!

Een langverwachte wens ging in vervulling: rivier de Gaasp scheidt niet langer de groene recreatiegebieden, maar verbindt ze door een indrukwekkende brug.

 Overstekende fietsers of wandelaars moeten in totaal ruim een kilometer afleggen om van de ene naar de andere kant te komen. De brug zelf heeft een lengte van 250 meter, maar ook de opritten van beide kanten beslaan maar liefst 350 en 480 meter.

De afstand loont: tijdens de oversteek is er een fenomenaal uitzicht over het groene, landelijke gebied met boerderijen, slootjes met rietkragen en grazende paarden en koeien.

De nieuwe fiets- en wandelbrug is intussen ook opgenomen in de routeplanner van het Wandelnetwerk Noord-Holland.

Lees meer over de opening van de fiets- en wandelbrug in het jaarverslag.

A/d Plas

Eindelijk horeca bij de Ouderkerkerplas!

Bij de Ouderkerkerplas kunnen bezoekers het hele jaar rond recreëren: hardlopen, fietsen, zomers lekker zwemmen en in de herfst en winter een mooie wandeling maken. Het enige dat ontbrak was een gezellige plek om wat te eten of drinken.

Een idee voor een mooie horecagelegenheid kwam tot leven. Na vier jaar voorbereiden, overleggen, uitstel en verschillende struikelblokken was het op 7 oktober zover: Strandpaviljoen A/d Plas werd officieel geopend.

Het strandpaviljoen ligt aan de noordzijde van de Ouderkerkerplas en is een echte verrijking voor het recreatiegebied.

Lees meer over de opening van Strandpaviljoen A/d Plas in het jaarverslag.

Wandelnetwerk Amstelland

Nog meer wandelplezier in Amstelland

Op 25 maart werd het wandelnetwerk Amstelland officieel geopend. Het netwerk, onderdeel van Wandelnetwerk Noord-Holland, verbindt bestaande ommetjes en langere wandeltrajecten tot één groot wandelgebied.

Hierdoor kunnen wandelaars nu volop genieten van een gebied dat van Diemen via Amsterdam, Ouder-Amstel, Amstelveen tot aan Uithoorn loopt.

Langs de verschillende routes kom je pareltjes en verborgen schatten tussen stad en land tegen. Speciaal voor kinderen zijn er 'wandeltuurtjes'.

Deze wandelingen komen langs speeltuinen, klimtoestellen of bijvoorbeeld een laarzenpad. Dat allemaal in de achtertuin van de Amsterdamse regio!

Lees meer over het wandelnetwerk Amstelland in het jaarverslag.