Routebureau

Ontdek het Noord-Hollandse landschap op de fiets, varend of wandelend. Aan de hand van onze websites, informatiepanelen en knooppunten kun je zelf een route samenstellen of een uitgestippelde route kiezen. Het routebureau helpt je graag op weg.

Succesvolle samenwerking zet zich voort  

Het routebureau mag zich de komende jaren weer inzetten voor het beheren van de routenetwerken in de kop van Noord-Holland, Alkmaar en Midden-Kennemerland. De jarenlange goede samenwerking is bekrachtigd met nieuwe contracten voor een periode van 4 tot 6 jaar. Samen met de verschillende gemeenten uit de regio’s zijn er afspraken gemaakt voor een eenduidig beheerpakket. Dit is een totaalpakket van beheer, onderhoud en promotie van de routenetwerken. Dit alles draagt bij aan de kwaliteit van routes met als belangrijkste uitgangspunt: de bezoeker geniet van mooie wandelingen, fiets- en vaartochten. Het routebureau zet zich daar de komende jaren vol enthousiasme voor in.

Online een wandelroute uitstippelen, nu nog beter

Wandelnetwerk Noord-Holland bestaat uit ruim 3500 kilometer routes in zeven verschillende regio’s. Met alleen een goede bewegwijzering in het veld ben je er nog niet; de inzet van promotie voor wandelroutes is erg belangrijk. Wie de mogelijkheden niet kent, zal ook niet snel gebruikmaken van een routenetwerk of geïnspireerd raken om ergens anders een ommetje te doen.

De wandelwebsite wandelnetwerknoordholland.nl en de app zijn razend populair. Het aantal bezoeken op de website staat op bijna 600.000 in 2022. Ook de app telt maar liefst 30 duizend downloads. Dit bevestigt de behoefte om wandelroutes online te vinden en zelf samen te stellen. Het is daarom extra belangrijk dat deze middelen goed functioneren en aansluiten bij de wensen van gebruikers. De website en de app hebben een nieuwe uitstraling gekregen en de planner van routes is nog duidelijker geworden.

Vast aan het land in Laag Holland

Leuk nieuws voor watersporters in de regio Laag Holland. Er komen nieuwe openbare aanlegplaatsen bij voor sloepen en kleinere pleziervaarders. De aanlegplaatsen heten ook wel landvasten. Op deze gratis plekken kun je de boot vastleggen aan land om even rust te vinden in de natuur of om dichtbij musea of andere leuke uitstapjes te komen. De landvasten zijn herkenbaar aan een blauw-wit bordje.

In Noord-Holland zijn er al 17 plekken waar dit kan. Dankzij de financiële bijdrage van het recreatieschap Twiske-Waterland en de subsidie vanuit de provincie Noord-Holland is ook de regio Laag Holland aan de beurt. Er komen in totaal vier nieuwe landvastenlocaties bij. Drie kano-rustplekken in Wormerland krijgen een opknapbeurt en elf bestaande aanlegplaatsen worden omgevormd tot landvastlocatie.