Twiske-Waterland

Steek het IJ over en ontsnap even aan de hectiek van de stad. Amsterdam-Noord is de poort naar Twiske-Waterland. Geniet van het groen in recreatiegebied Het Twiske. 

Of bezoek Waterland, met zijn pittoreske dorpen, kleine slootjes en dijken die zich kronkelend een weg banen door eeuwenoud polderlandschap. Of je nu liever wandelt, fietst of vaart: Twiske-Waterland wemelt van de recreatieve mogelijkheden en routes die het ontdekken waard zijn.

Geliefd laarzenpad in eigen beheer

De laarzen kunnen weer aan, want binnenkort kan er gewandeld worden over het Schanszichtpad. Het Schanszichtpad in de Zaanstreek is een karakteristieke Hollandse route van ongeveer een kilometer lang door een landschap met molens en weilanden. Dit pad loopt door de Kalverpolder naar de toeristische trekpleister de Zaanse Schans met onderweg vier wandelbruggen. Het Schanszichtpad maakt onderdeel uit van Wandelnetwerk Noord-Holland regio Laag Holland.

In de wolken met het nieuwe speeltoestel

Bij de Speelsloot in Het Twiske hoeft geen kind zich te vervelen. De populaire speelplek heeft sinds de zomer nieuwe speeltoestellen. Het indianendorp maakt plaats voor een mini luchthaven. Kinderen kunnen helemaal opgaan in hun eigen fantasie door piloot te spelen en luchtverkeersleider op het nieuwe vliegveldje met een vliegtuig en een verkeerstoren met glijbaan.

De Speelsloot is nu vooral populair door het strandje, waar kinderen heerlijk met water kunnen spelen. Met het pontje maak je de oversteek naar de andere kant van het water. En wie weet met een beetje fantasie nu ook een vliegreis naar een tropische bestemming.

Een fijn verblijf voor rietvogels

In Het Twiske leven bijzondere rietvogels zoals de roerdomp, bruine kiekendief, snor en rietzanger. Om deze vogels te beschermen is het behoud van riet belangrijk. Door ophoping van strooisel is de kwaliteit van het rietmoeras op een aantal plekken in het gebied echter afgenomen. Daarom is een start gemaakt met het herstel van de natuur met haar rietgraslanden. In totaal zo’n 8,5 hectare aan rietland.

De maatregelen bestaan onder andere uit het maaien, uitdiepen van greppels en verwijderen van het strooisel. Dit gaat ervoor zorgen dat de natuur mooier, robuuster en aantrekkelijker wordt. Soms is baggeren noodzakelijk voor de groei van gezond riet. De provincie Noord-Holland subsidieert volledig het project ‘natuurherstel rietgraslanden’.

Purmerend ontdekken doe je zo!

Je kunt Purmerend ontdekken vanaf een nieuw Toeristisch Overstappunt (TOP). Midden in de haven van Purmerend staat deze opvallende groene zuil met daarop allerlei recreatieve informatie en tips over de omgeving. Vanaf de parkeerplaats is het eenvoudig overstappen naar een volgende activiteit:  fietsen, wandelen of varen. Uniek aan deze top is de ligging direct aan het water. Zo sta je aan wal en zo vaar je in een elektrisch sloepje door het landelijke gebied of rondom de oude marktstad Purmerend.

Een zijde van de TOP bevat nieuwe wandelroutes door Purmerend en de omgeving. Naast wandelingen door de stad en langs de grachten zijn er routes langs werelderfgoed richting de Beemster; allemaal onderdeel van Wandelnetwerk Noord-Holland, regio Laag Holland. Het recreatieschap Twiske-Waterland en de provincie Noord-Holland hebben dit financieel mogelijk gemaakt.