Spaarnwoude Park
Spaarnwoude Park is een oase van groen tussen Haarlem, Hoofddorp, Velsen en Amsterdam.
Tussen de steden Haarlem, Hoofddorp en Amsterdam vind je Spaarnwoude Park. Het is een oase aan groen waar je van alles kunt beleven. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijk wandelen en fietsen door de veenweidegebieden, klimmen, skiën en paintballen. In de Groene Weelde ligt de Big Spotters Hill, deze piramidevormige heuvel met fantastisch uitzicht over de Haarlemmermeer is populair voor een stevige heuveltraining. ´s Zomers zijn de gebieden het perfecte decor voor festivals en bij informatieboerderij Zorgvrij is het hele jaar door veel te doen.
Wandel in de wereld van Romeins erfgoed
Ongeveer tweeduizend jaar geleden veroverden de Romeinen ons land en daar vind je nog de sporen van in Spaarnwoude Park. In de bodem bij de Ven in Velsen-Zuid zijn twee vloothavens en forten van de noordelijkste Romeinse nederzetting gevonden: Castellum Flevum.
In die tijd stroomde het Oer-IJ vanaf Amsterdam richting Velsen, dat bij Castricum uitmondde in zee. Het fort lag langs het Oer-IJ, midden in een toen door Friese bevolking bewoond gebied. Met een nieuwe Romeinse wandelroute komen de fascinerende verhalen tot leven. In de nieuwe audiotour wijst de Romein Bato de weg en vertelt hij over het Romeinse fort, de Friese opstand, bijzondere opgravingen en de belangrijke natuurwaarden van het Oer-IJ gebied.
De route is tot stand gekomen door het werk van vele partijen, die deze geschiedenis koesteren. Er is een korte en lange wandelroute beschikbaar langs de verschillende archeologische vondsten. De route staat op www.spaarnwoudepark.nl/activiteiten.
Een boom voor je kindje
De eerste bomen en struiken zijn geplant in het geboortebos in Park Zwanenburg. Tijdens de allereerste plantdag vierden de aanwezigen de komst van dit nieuwe geboortebos. Ouders, grootouders en andere naasten konden op deze dag hun eigen gekochte boom de grond in scheppen. Het Geboortebos staat symbool voor de wens dat ieder kind kan opgroeien in een groene, gezonde wereld. Een boom is niet alleen een leuk geschenk om te geven, het is bovendien een aanwinst voor de biodiversiteit en een gezonde leefomgeving.
Er werden bomen en struiken geplant die van nature groeien in de omgeving. Deze inheemse soorten voelen zich hier snel thuis en groeien gemakkelijker uit tot een gezond en sterk bos. Soorten zoals de wilde roos en de kardinaalsmuts en bomen zoals de berk en meidoorn staan nu met trots in het park. Na verloop van tijd gaan alle bomen en struiken op in een schitterend bos waar veel dieren en planten van kunnen leven.
Het Geboortebos is tot stand gekomen door een samenwerking van Recreatieschap Spaarnwoude, Staatsbosbeheer en Stichting Nationale Boomfeestdag.
Groene stroom voor evenementen
Een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan: vaste stroom voor evenementen, waardoor CO2-uitstoot en de impact op het milieu drastisch verminderen. Het gebied de Groene Weelde in Haarlemmermeer is aangesloten op het vaste elektriciteitsnetwerk. Het grootste gedeelte van de werkzaamheden is afgerond, de laatste hand wordt gelegd in 2023, zodat het evenement Mysteryland in augustus volledig op groene stroom draait .
Veel festival- en evenemententerreinen hebben geen aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. Een dieselgenerator is dan nodig om genoeg elektriciteit op te wekken, wat niet erg duurzaam is. De aansluiting van een vaste stroomvoorziening is echter niet goedkoop. De organisatie ID&T, de gemeente Haarlemmermeer en het Recreatieschap Spaarnwoude slaan de handen ineen en dragen alle drie financieel bij aan de realisatie van de vaste stroomaansluiting. Een groot deel van de stroom wordt opgewekt met de zonnepanelen van de naastgelegen boer aan de IJweg in Hoofddorp. Ook andere evenementen in het Haarlemmermeerse Bos en de Groene Weelde kunnen gebruik gaan maken van de lokaal opgewekte zonnestroom.
Boerenerf Spaarnwoude
Boerderij Zorgvrij is met haar 40-jarig bestaan nog steeds een geliefde plek voor gezinnen met jonge kinderen. Om mee te gaan met de tijd is het belangrijk om deze locatie toekomstbestendig te maken en aantrekkelijk te houden voor bezoekers. Deze populaire bestemming heet samen met de boerderij, het restaurant en de tuinderij voortaan Boerenerf Spaarnwoude. Een plek waar jonge kinderen het echte boerenleven kunnen ervaren. Op het erf is te zien waar voedsel vandaan komt en hoe we dit op een zo duurzaam mogelijke manier produceren. Om het boerengevoel te versterken zien bezoekers de komende tijd veranderingen aan de inrichting en de ondernemers werken samen om de identiteit te versterken.
De ontwikkeling van dit boerenerf is een project uit het uitvoeringsprogramma van de visie Spaarnwoude Park 2040.