Groengebied Amstelland

Stilte en ruimte, en dat op een steenworp afstand van Amsterdam. Groengebied Amstelland ligt tussen Amsterdam Zuid-Oost, Ouder-Amstel, Amstelveen en Diemen. 

Het gebied bestaat uit veenweidepolders, recreatieterreinen zoals Gaasperzoom en Elsenhove en waterparadijzen als Gaasperplas, Ouderkerkerplas en De Hoge Dijk. Je kunt er fietsen, varen, wandelen en nog veel meer!

Groengebied Amstelland viert feest 

2022 was een feestelijk jaar voor Groengebied Amstelland met een groots gevierd jubileum. Veertig jaar geleden, op 1 januari 1982 startte namelijk de gemeenschappelijke regeling; een samenwerking tussen de gemeenten Amstelveen, Diemen, Amsterdam, Ouder-Amstel en de provincie Noord-Holland. Een mijlpaal die Groengebied Amstelland niet ongemerkt voorbij liet gaan.

De grote verjaardag werd tijdens de Amstellanddag gevierd met een toespraak door Joyce Langenacker, de voorzitter van het algemeen bestuur van Groengebied Amstelland. Zij stond stil bij de rijke historie van het recreatieschap. Op de jaarlijks Amstellanddag is er altijd al veel te doen in de omgeving. Een uitgelezen kans om hierbij aan te sluiten met een excursie door het recreatiegebied Elsenhove, het eerste ingerichte recreatiegebied in 1983. Beheermedewerkster Hester Douma begeleidde deze speciale jubileumexcursie over natuur en biodiversiteit. Naast deze feestelijke dag waren er in het hele recreatieseizoen – van mei tot en met oktober – nog meer ’traktaties’. Vier jubileumwandelingen van elk 10 km en een fietsroute van 40 km met digitale routeboekjes vol interessante weetjes over natuur en cultuurhistorie. Natuurexcursies voor jong en oud en een fotowedstrijd met vier thema’s waar leuke prijzen mee te winnen waren.

Goede beoordeling van zwemwaterkwaliteit Gaasperplas 

De zwemlocaties bij de Gaasperplas trekken op warme zomerse dagen veel recreanten. Het is belangrijk dat het water schoon en veilig is. De kwaliteit van het water is in het verleden niet altijd even goed geweest, waardoor de officiële controle-instantie de twee locaties een negatief zwemadvies gaf.
De afgelopen jaren heeft beheer samen met het Waterschap Amstel, Gooi & Vecht hard gewerkt om de waterkwaliteit bij Strand Zuidoever en de Speelvijver Noord te verbeteren. Verversing van het zand op de strandjes, meer vers water door langer en vaker te pompen en het verwijderen van poep op plekken waar veel ganzen en eenden verblijven. De tweewekelijkse controles van de locaties waren in 2022 telkens goed. Dat resulteerde in een stijging in de kwaliteitsclassificatie met een ster.

Zet geen zak naast de afvalbak!

Als beheerder houden we het recreatiegebied graag schoon voor mens en dier. Zwerfafval ziet er niet alleen slordig uit, het is ook slecht voor de natuur. Dieren eten het op, raken erin verstrikt en verspreiden het afval door het gebied. Groengebied Amstelland voerde opnieuw een campagne tegen zwerfafval bij de recreatiegebieden Ouderkerkerplas, Gaasperplas en De Hoge Dijk.

Deze keer was de campagne gericht op het motiveren van gedrag bij bezoekers. De kernboodschap was: ‘zet geen afval naast volle afvalbakken, maar gooi het in de grote afvalcontainers of neem het mee naar huis’. Uit onderzoek bleek namelijk dat niet iedereen weet dat het plaatsen van vuilniszakken naast de afvalbakken juist zorgt voor meer zwerfafval. De boswachters gaven met een instructievideo het goede voorbeeld. De video kreeg een luchtige insteek, want uiteindelijk weet iedereen wel dat afval thuishoort in een afvalbak. Ook was er aandacht voor de speciale bakken voor koolresten van barbecues.

Berichten op de Facebookpagina toonden de schoonmaakacties van beheer: ’s ochtends lag er nog vuil rond de bakken en op de velden. Een uur later was alles brandschoon en zag het terrein er weer aantrekkelijk uit voor alle bezoekers. Beheer plaatste overal bij de velden en stranden grote containers voor afvalzakken die niet in de kleinere afvalzuilen passen en zij zorgden in de piekmomenten voor een tweede opruimronde in de avond. Daardoor werd zwerfvuil stevig de kop in gedrukt.

Pinnen? Ja, graag!

Jaarlijks maken vele fietsers en wandelaars de overtocht over de Amstel met de populaire pontjes Smient en de Fuut. De Smient vaart tussen de Ouderkerkerdijk in Amsterdam Watergraafsmeer en de Amsteldijk in Amsterdam Buitenveldert. De Fuut heeft zijn afvaartsteiger ter hoogte van de Nesserlaan. Deze pont vaart tussen Amstelveen en het vogelrijke gebied de Ronde Hoep.

Fietsers en wandelaars betaalden tot 2022 hun overtocht uitsluitend contant. Veel recreanten hebben dat tegenwoordig nauwelijks op zak. De veiligheid van de schippers met cash geld was ook nog eens een risico en het recreatieschap wilde graag meegaan met de tijd. Daarom is in 2022 betalen met pin geïntroduceerd op de pontjes, naast cashbetaling. In 2023 wordt pinnen de standaard. We hopen dat we er veel bezoekers een plezier mee doen.