Twiske-Waterland

Steek het IJ over en ontsnap even aan de hectiek van de stad. Amsterdam-Noord is de poort naar Twiske-Waterland. Geniet van het groen in recreatiegebied Het Twiske. 

Of bezoek Waterland, met zijn pittoreske dorpen, kleine slootjes en dijken die zich kronkelend een weg banen door eeuwenoud polderlandschap. Of je nu liever wandelt, fietst of vaart: Twiske-Waterland wemelt van de recreatieve mogelijkheden en routes die het ontdekken waard zijn.

Webstories

Hoog cijfer

Recreanten waarderen Het Twiske met een hoog cijfer! De mening van de recreanten en andere bezoekers is belangrijk voor het recreatieschap. Het is essentieel te weten hoe bezoekers voorzieningen waarderen, wat zij vinden van het onderhoud en wat de wensen zijn voor de toekomst. Het afgelopen jaar is daar onderzoek naar gedaan met een digitale enquête over het Twiske. De respons op het onderzoek was goed! Recreanten waardeerden het Twiske met een 8,5! Daarnaast bleek uit de enquête dat respondenten betrokken en geïnformeerd zijn over het recreatiegebied. Ook zijn er verbeterpunten en aanbevelingen gegeven. Deze worden opgepakt in het dagelijks beheer. Het waarderingsonderzoek ondersteunt ook keuzes voor toekomstig beheer en het meerjarenuitvoeringsprogramma. Het waarderingsonderzoek kwam voort uit het uitvoeringsprogramma bij het ambitiedocument van het recreatieschap Twiske-Waterland.

Fluisterende Molens

De Twiskemolen is toegetreden tot het Geheim Genootschap van Fluisterende Molens. Op 19 mei overhandigde een trotse Erik Heinrich, wethouder Landsmeer en bestuurslid van het recreatieschap Twiske-Waterland, een certificaat van deelname aan het molenaarsechtpaar Marijke en Marcel Koop. Een certificaat in de vorm van een gedicht. Dit was ook het startsein voor het live gaan van de podcast over de Twiskemolen en het lanceren van de nieuwe app; de ‘Zaanstreek fietsroute’. Aan deze 49 km lange fietsroute staan verschillende molens, waaronder de Twiskemolen. Recreanten ontdekken zo van alles over de geschiedenis van het omliggende landschap met meer dan duizend verdwenen water- en industriemolens, de Twiskemolen en het ontstaan van Het Twiske. Al met al is er genoeg te zien én om naar te luisteren!

Herstart De Marsen

Zorgboerderij De Marsen staat midden in het prachtige recreatie- en natuurgebied Het Twiske, waar naast dagbesteding ook een biologische boerenwinkel is gevestigd. Na diverse pogingen in de afgelopen 10 jaar is er een geschikte partij gevonden die zorgboerderij De Marsen wil gaan ontwikkelen tot een woonzorglocatie met dagbesteding. In de zomer van 2021 is het recreatieschap op zoek gegaan naar een zorgaanbieder die dat kan realiseren binnen de grenzen van het bestemmingsplan. Doel is om de dagbesteding voor huidige cliënten voort te zetten en zorgwoningen te creëren.
De werving- en selectieprocedure en het verkoopproces van De Marsen is begeleid door een makelaar. Ouders en verzorgers van de jongvolwassenen die er dagbesteding krijgen, blijven tijdens het voorbereidings- en bouwproces op de hoogte. Met de huidige gebruiker wordt overlegd over het continueren van de dagbesteding.

Uitbreiding wandelnetwerk Laag-Holland

Eind oktober 2021 is de uitbreiding van het wandelnetwerk Laag-Holland opgeleverd. Het project omvatte de realisatie van wandelroutes in het stedelijk gebied van Amsterdam-Noord, met aansluitingen op het bestaande wandelnetwerk. Daarmee is de bereikbaarheid van natuur- en wandelgebieden in Landelijk noord en de aangrenzende gemeenten opnieuw beter en aantrekkelijker gemaakt. Het wandelnetwerk in Noord-Holland omvat bijna 3500 km aan wandelpaden en 111 km aan boerenlandpaden. Alleen al in Twiske-Waterland zijn 630 km paden te bewandelen. Ook voor de mensen die net wat verder weg wonen, zijn de netwerken prima te bereiken. Er zijn namelijk 15 toeristische overstappunten (TOP’s) in het gebied gevestigd. Het Routebureau beheert deze netwerken in opdracht van de recreatieschappen en gemeenten. De verhalen en themaroutes die het wandelen niet alleen gezond, maar ook interessant maken, worden samen met partners als Bureau Toerisme Laag Holland ontwikkeld en onderhouden.