Groengebied Amstelland

Stilte en ruimte, en dat op een steenworp afstand van Amsterdam. Groengebied Amstelland ligt tussen Amsterdam Zuid-Oost, Ouder-Amstel, Amstelveen en Diemen. 

Het gebied bestaat uit veenweidepolders, recreatieterreinen zoals Gaasperzoom en Elsenhove en waterparadijzen als Gaasperplas, Ouderkerkerplas en De Hoge Dijk. Je kunt er fietsen, varen, wandelen en nog veel meer!

Webstories

Opnieuw 40 jaar recreëren in De Gaasperplas

Sinds 2018 werkt de gemeente Amsterdam samen met haar inwoners en het Groengebied aan een Toekomstplan voor de Gaasperplas. Meer dan 40 jaar na het ontstaan van het recreatiegebied is het tijd om het park op te knappen en aan te passen aan de wensen van deze tijd. Op 16 maart 2021 stelden burgemeester en wethouders van Amsterdam het Toekomstplan Gaasperplas vast. Een belangrijk besluit, want na meer dan 40 jaar intensief gebruik is slijtage zichtbaar. Na de uitvoering van het plan kan het recreatiegebied weer 40 jaar mee.

Voor de uitvoering is inmiddels 9,5 miljoen euro beschikbaar. Het Groengebied draagt bijna een half miljoen euro bij. De gemeente Amsterdam en Groengebied Amstelland werken het plan vervolgens uit tot een voorlopig ontwerp. Eind 2022 neemt het bestuur een besluit over dit ontwerp. Het moet een toegankelijk park worden met – voor mens en natuur – goede verbindingen naar andere groene gebieden. Een park met meer biodiversiteit, waar bewoners uit Zuidoost, andere Amsterdammers en buren uit de regio uitgebreid kunnen recreëren.
Verder bevat het ontwerp:

  • Vernieuwing van het rondje Gaasperplas voor fietsers en voetgangers
  • Aanpassing van de hoofdingang vanaf metrostation Gaasperplas
  • Meer plekken voor sport, spel en andere recreatiemogelijkheden
  • Horeca bij de plas

Na een positief besluit starten de werkzaamheden naar verwachting in 2023.

Verbinding tussen groen en groen

Een fietsbrug tussen Gaasperpark en Diemerbos is geopend. In 2010 werd de verbreding van de A9 en A1 gestart met het project Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA). Uit onderzoek bleek behoefte aan een nieuwe fietsbrug over de Gaasp ter hoogte van de autoweg. Rijkswaterstaat realiseerde deze brug, die op zaterdag 31 juli officieel werd geopend.

Het is een indrukwekkende brug tussen twee groene recreatiegebieden: het Diemerbos en het Gaasperpark. Overstekende fietsers en wandelaars moeten er wel wat voor over hebben om aan de overkant te komen. De brug zelf heeft namelijk een lengte van 250 meter en de opritten van beide kanten beslaan maar liefst 350 en 480 meter. Bij elkaar ruim een kilometer. De beloning is een fenomenaal uitzicht over het groene, landelijke gebied met boerderijen, slootjes met rietkragen en grazende paarden en koeien. De officiële opening in coronatijd was sober. Voor de opening van de brug werd een film gemaakt met prominente rollen voor de bestuurders van Amsterdam, Diemen en het recreatieschap. De film is via de social mediakanalen van de betrokken partijen gedeeld en werd meer dan 2000 keer bekeken. De nieuwe fietsbrug is ook opgenomen in de routeplanner van het Wandelnetwerk Noord-Holland.

Een prachtig horecapaviljoen aan de Ouderkerkerplas

Aan de Ouderkerkerplas kunnen bezoekers het hele jaar rond recreëren: hardlopen, fietsen, ‘s zomers lekker zwemmen en in de herfst en winter een mooie wandeling maken. Wat nog ontbrak, was een gezellige plek om wat te eten en/of te drinken. In 2018 kwamen twee enthousiaste ondernemers met het plan om er een horecagelegenheid te openen; het strandpaviljoen a/d Plas.
Vol overgave gingen de ondernemers aan de slag, maar zij moesten de bouwplannen uitstellen, mede door aanhoudende onzekerheid door het coronavirus. Ook zorgden deze tegenslagen ervoor dat een van de ondernemers zich terugtrok uit het project. Na vier jaar voorbereiden, overleggen, uitstel en verschillende struikelblokken was het op 7 oktober eindelijk zo ver: Strandpaviljoen A/d Plas werd officieel geopend door eigenaar Ingomar Klaui en burgemeester van Ouder-Amstel, Joyce Langenacker.  De aanwezigheid van horeca bij de ligweide en het strand voorzag al meteen na de start in een grote behoefte van bezoekers. Veel recreanten wisten de gezellige plek voor een drankje en hapje eten te vinden.

Nog meer wandelplezier in Amstelland

Op 25 maart werd het wandelnetwerk Amstelland officieel geopend met een online bijeenkomst. De eerste schetsen voor het netwerk dat grotendeels door Groengebied Amstelland loopt, dateren van 2015. Het netwerk verbindt bestaande ommetjes en langere wandeltrajecten met elkaar tot één groot wandelgebied. Een netwerk, zo fijnmazig en bereikbaar dat het wandelavontuur al bij de eigen voordeur begint.
Voorheen waren in het gebied slechts lokale wandelroutes te vinden, maar met de opening van het nieuwe wandelnetwerk kwam hier verandering in. Het wandelgebied onder Amsterdam is ruim 300 kilometer groot. Langs de verschillende routes vind je pareltjes en verborgen schatten tussen stad en land. Je komt er niet alleen mooie parken en heemtuinen, kerkjes en molens langs de Amstel tegen, maar ook stille boerenlandpaden met wuivende rietkragen. Voor de realisatie werkte het Groengebied samen met de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn. Het wandelen is niet alleen voor volwassenen en kilometervreters. Ook voor kinderen is er genoeg te beleven. Voor gezinnen zijn er de “wandeltuurtjes”: een combinatie van wandelen én avontuur beleven. Deze wandelingen komen langs speeltuinen, klimtoestellen en een laarzenpad.