Geestmerambacht

Vanuit Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk ben je er zo. Zowel Geestmerambacht als Park van Luna bieden veel mogelijkheden voor waterrecreatie.

Rond de grote recreatieplas Zomerdel en ook in het Huygendijkbos (Park van Luna) kun je eindeloos wandelen, skeeleren en fietsen. De mountainbikeroute van Geestmerambacht is bovendien razend populair.

Webstories

Met een nieuwe visie op naar 2030

Met als doel om als recreatieschap te blijven verbeteren, behoeften van inwoners te blijven behartigen en duurzame keuzes te maken, begon Geestmerambacht 2021 met een frisse start en een positieve blik op de toekomst. In januari stelde het recreatieschap namelijk de nieuwe visie voor 2030 vast. Het recreatieschap draagt zorg voor het beheer van de gebieden Geestmerambacht, de Groene Loper en het Park van Luna. Een belangrijke aanleiding voor een vernieuwde visie voor 2030 is onder andere het bereiken van een financieel evenwichtige positie.
Ook andere aanleidingen speelden een rol, waaronder:

  • Het blijven aansluiten op de behoeften van huidige (en nieuwe) inwoners van de streek en omliggende regio’s.
  • Het verder ontwikkelen van recreatiemogelijkheden, natuurwaarden en biodiversiteit.
  • Een bijdrage leveren aan het halen van klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen.
  • Een bijdrage leveren aan de regionale economie.
  • De druk op de kust te verminderen en hiervoor een waardevol alternatief te bieden.

De vernieuwde visie biedt oplossingsrichtingen aan de bovenstaande punten. In 2021 werd als belangrijke mijlpaal de visie goedgekeurd door de drie belanghebbende gemeenteraden. Gedurende het jaar volgden er verschillende stappen om dit toekomstbeeld te verwezenlijken. De nieuwe visie werd vertaald naar een voorlopig uitvoeringsplan waarin de planning van de verschillende projecten beschreven staat. Naar verwachting is de definitieve vaststelling van dit uitvoeringsplan in juni 2022.

In de tussentijd speelt het recreatieschap in op verzoeken en kansen vanuit de omgeving: bijvoorbeeld samenwerking met gemeente Dijk en Waard bij de realisatie van een brug in het Venpad en voortdurend contact met ondernemers en gebruikers van het gebied.

En de winnaar van het perfecte Geestmerambacht plaatje is…

eestmerambacht is al 40 jaar fotogeniek en dat moest gevierd worden. Ter ere van het 40-jarig jubileum van het recreatieschap was er in 2020 een fotowedstrijd. Vanaf mei konden amateurfotografen hun beste opnames van de omgeving opsturen. Er volgden maar liefst 150 inzendingen van enthousiaste fotografen. Voor elk van de vier verschillende categorieën (planten, dieren, recreanten en 40 jaar Geestmerambacht) werd in november 2020 één winnaar geselecteerd. Op vrijdag 23 april was het zo ver: juryvoorzitter Jasper Nieuwenhuizen overhandigde de prijzen aan de vier gelukkige winnaars. Zij kregen een gratis lunch aangeboden bij een restaurant naar keuze in Geestmerambacht. Als kers op de taart was er ook van de winnende foto’s in 2021 langs het pad aan het water een tentoonstelling. Naast genieten van de prachtige omgeving konden bezoekers de winnende foto’s zo uitgebreid bewonderen.

[fusion_images picture_size=”fixed” hover_type=”zoomin” autoplay=”no” columns=”2″ column_spacing=”4″ scroll_items=”” show_nav=”yes” mouse_scroll=”yes” border=”yes” lightbox=”yes” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” caption_style=”off” caption_title_color=”” hue=”” saturation=”” lightness=”” alpha=”” caption_title_tag=”2″ fusion_font_family_caption_title_font=”” fusion_font_variant_caption_title_font=”” caption_title_size=”” caption_title_transform=”” caption_text_color=”” caption_background_color=”” fusion_font_family_caption_text_font=”” fusion_font_variant_caption_text_font=”” caption_text_size=”” caption_text_transform=”” caption_border_color=”” caption_overlay_color=”” caption_align_medium=”none” caption_align_small=”none” caption_align=”none” caption_margin_top=”” caption_margin_right=”” caption_margin_bottom=”” caption_margin_left=”” class=”” id=””][fusion_image image=”https://www.jaarverslagrecreatienoordholland.nl/wp-content/uploads/2022/06/your_slide_004.jpg” image_id=”5336″ image_title=”” image_caption=”” link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][fusion_image image=”https://www.jaarverslagrecreatienoordholland.nl/wp-content/uploads/2022/06/your_slide_005.jpg” image_id=”5337″ image_title=”” image_caption=”” link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][fusion_image image=”https://www.jaarverslagrecreatienoordholland.nl/wp-content/uploads/2022/06/your_slide_006.jpg” image_id=”5338″ image_title=”” image_caption=”” link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][fusion_image image=”https://www.jaarverslagrecreatienoordholland.nl/wp-content/uploads/2022/06/your_slide_007.jpg” image_id=”5339″ image_title=”” image_caption=”” link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][fusion_image image=”https://www.jaarverslagrecreatienoordholland.nl/wp-content/uploads/2022/06/your_slide_008.jpg” image_id=”5340″ image_title=”” image_caption=”” link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][fusion_image image=”https://www.jaarverslagrecreatienoordholland.nl/wp-content/uploads/2022/06/your_slide_009.jpg” image_id=”5341″ image_title=”” image_caption=”” link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][fusion_image image=”https://www.jaarverslagrecreatienoordholland.nl/wp-content/uploads/2022/06/your_slide_010.jpg” image_id=”5342″ image_title=”” image_caption=”” link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][fusion_image image=”https://www.jaarverslagrecreatienoordholland.nl/wp-content/uploads/2022/06/your_slide_011.jpg” image_id=”5343″ image_title=”” image_caption=”” link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][fusion_image image=”https://www.jaarverslagrecreatienoordholland.nl/wp-content/uploads/2022/06/your_slide_012.jpg” image_id=”5344″ image_title=”” image_caption=”” link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][fusion_image image=”https://www.jaarverslagrecreatienoordholland.nl/wp-content/uploads/2022/06/your_slide_013.jpg” image_id=”5345″ image_title=”” image_caption=”” link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][/fusion_images]

Een nieuw leven voor speelpark “De Swaan”

Op de valreep, nét voor het inluiden van het nieuwe jaar nam een nieuwe eigenaar speelpark De Swaan in 2021 over. De enthousiaste ondernemer, de heer. Heeremans, startte onmiddellijk met nieuwe ideeën en manieren om het tij te kunnen keren voor De Swaan, dat met teruglopende bezoekersaantallen te kampen had.
Heeremans gaat investeren in gebouwen en speeltoestellen. Daarnaast wordt de entree verplaatst en opgeknapt en komt een aantrekkelijker, groter en uitdagender speelpark. Ook door de horeca gaat een frisse wind: er komt een hoogwaardiger aanbod. Deze plannen en ontwikkelingen zijn niet alleen goed voor de uitstraling van het recreatiegebied, maar ook kunnen recreanten op deze manier met veel plezier gebruik maken van de nieuwe faciliteiten.
Na lange onderhandelingen is een definitieve overeenkomst bereikt, waarin diverse zakelijke rechten zijn omschreven. Het recreatieschap is trots op deze uitkomst, waarbij zowel de belangen van het recreatieschap, de ondernemer en de recreanten zijn meegenomen.