Alkmaarder en Uitgeestermeer

Tussen Alkmaar, het Noordzeekanaal en Zaanstad kun je uitstekend recreëren. 

Het Alkmaarder- en Uitgeestermeer biedt een scala aan watersportmogelijkheden. Daaromheen vind je recreatieterreinen, agrarische bedrijvigheid en cultureel erfgoed zoals forten en molens. Wandel- en fietsroutes leiden je over slingerende dijken en langs polders. Bovendien kunnen spoorzoekers zich in de nazomer uitleven in het maisdoolhof in De Buitenlanden.

Webstories

Samen sterker met een fris toekomstbeeld

Met een duidelijk en aantrekkelijk toekomstbeeld is de visie voor 2030 compleet. Waar in 2020 uitgebreid onderzoek werd gedaan naar de belangen van verschillende doelgroepen en belanghebbenden, ontstond in 2021 het gezamenlijke eindresultaat waarin deze belangen behartigd worden. Zo stelde het Algemeen Bestuur in de zomer van 2021 officieel haar nieuwe visie vast: “Natuur en recreatie in Hollandse landschappen”. Het doel ervan? De verbinding tussen de natuur- en recreatiegebieden versterken als groene uitloopgebieden voor omwonenden met daarbij uiteraard passende activiteiten van de regio. De kwaliteit van de diverse omgeving neemt de komende jaren toe. Zowel de waterkwaliteit als de kwaliteit van de recreatiegebieden en natuur.
De nieuwe visie vormt een sterke basis voor de ontwikkeling, het behoud en de promotie van het gebied met als kernboodschap ‘verbetering door verbintenis’. Het recreatieschap bestaat uit verschillende deelgebieden met elk hun eigen karakter. Met verscheidene projecten op de planning ter ontwikkeling in de gebieden, zowel apart van elkaar als gezamenlijk, belooft dit veel goeds voor de toekomst.

Het hele jaar door genieten van de Dorregeesterpolder

Met de groeiende behoefte aan een flinke wandeling in het afgelopen jaar werd – met ideale timing – een gedeelte van de karakteristieke wandelroute in de Dorregeesterpolder in Uitgeest verlegd. Om dit te realiseren is een stuk kade langs het Uitgeestermeer en een langgerekt stuk dijk van maar liefst 700 meter lang beschikbaar gesteld. Het resultaat is een prachtige route over de kade richting de Dorregeestermolen, waarbij de weidevogels in het nabijgelegen polderland voortaan hun rust houden. Recreanten kunnen nu het hele jaar heerlijk wandelen tussen de nieuwsgierige schapen, prachtige rietkragen en uitgestrekte weilanden op de kade van de Dorregeesterpolder – ook tijdens het broedseizoen!
Of de route definitief zo zal blijven is nog niet duidelijk. Door het monitoren en jaarlijks evalueren van de smienten zal Landschap Noord-Holland na vijf jaar uiteindelijk een beslissing hierover nemen. Als blijkt dat wandelaars de smienten in het nabijgelegen Limmergat toch verstoren, neemt het recreatieschap de oude route weer in gebruik. Maar voorlopig is het genieten geblazen van deze prachtige, deels vernieuwde route. Het hele jaar door!

Breng al fietsend een Ode aan het Landschap

Met de recente trend van elektrisch fietsen, ontwikkelde Stichting Oer-IJ een indrukwekkende E-bike route van Amsterdam naar Castricum van maar liefst 115 kilometer. De route is ontwikkeld vanwege het themajaar ‘Ode aan het Landschap’.
Niet alleen een routebeschrijving, bijpassend routeboekje en digitale route wijzen fietsers de weg: er kwam zelfs een podcast met luisterverhaal voor extra beleving en als ondersteuning van de fietsroute. Met de verschillende informatiezuilen zorgt het geheel voor een compleet uitgestippelde fietstocht, die fietsers langs verschillende indrukwekkende zeedijken, polderdijken en liniedijken leidt.
Start in Amsterdam, breng een bezoek aan Castricum en fiets via Velsen weer terug naar de onze hoofdstad. Wat extra oplettendheid tijdens de fietstocht loont: onderweg zijn sporen zichtbaar van het oorspronkelijk stroomgebied van het verdwenen Oer-IJ. Bijvoorbeeld slingerende waterlopen en hoogteverschillen door restanten van oude strandvlaktes. Liever met de ouderwetse fiets op pad? De route is ook gemakkelijk te verdelen in kleinere afstanden: ideaal voor liefhebbers van dagtochtjes.

Hoop doet leven: eindelijk leeft Erfgoedpark De Hoop

Op 17 juni was het eindelijk zo ver: de officiële opening van Erfgoedpark De Hoop. Waar in 2020 door twee gepassioneerde en ervaren ondernemers plannen waren ontwikkeld, kwam er gaandeweg helaas flink wat roet in het eten. Na wat vertragingen en tegenslagen keerde het tij en opende Erfgoedpark de Hoop in 2021 een unieke, historische locatie aan de rand van een natuurgebied voor het publiek. Wat daar allemaal te beleven is? Meer dan genoeg. Een overnachting in een van de prachtige vierpersoons appartementen, ruime vakantiewoningen, luxe Safari lodges of de bed&breakfast, dineren in restaurant Krelis, genieten van huisgemaakt ijs bij IJssalon De Molen of de ruime keuze aan watersportactiviteiten op het meer. De bruisende bestemming biedt vermaak voor elk wat wils, van jong tot oud. Naast horeca en recreatie zorgt de rijke historie van het gebied ook voor mooie verhalen en een nostalgisch gevoel. Zo krijgt Stichting Cornelis Corneliszoon, vernoemd naar de uitvinder van de houtzaagmolen, ruimte voor een museum over de culturele en historische waarde van de houtzagerij. Ook komt er een plek voor informatie over de omgeving. Stichting Cornelis Corneliszoon, de gemeente Uitgeest en het recreatieschap dragen hier financieel aan bij. Maar ook het ontstaan en de geschiedenis van het Oer-IJ krijgt een plek op het Erfgoedpark. In de Houtdroogloods wordt hiervoor een informatiepunt ingericht.