Twiske-Waterland

Steek het IJ over en ontsnap even aan de hectiek van de stad. Amsterdam-Noord is de poort naar Twiske-Waterland. Geniet van het groen in recreatiegebied Het Twiske. 

Of bezoek Waterland, met zijn pittoreske dorpen, kleine slootjes en dijken die zich kronkelend een weg banen door eeuwenoud polderlandschap.  Of je nu liever wandelt, fietst of vaart: Twiske-Waterland wemelt van de recreatieve mogelijkheden en routes die het ontdekken waard zijn.

Betere doorstroming, voor schoner water

In de acht zwemlocaties in het Twiske, nemen veel mensen een duik. Bij twee van de acht locaties bleek de kwaliteit van het water minder goed. Dus besloten we deze twee locaties droog te leggen en de aanwezige sliblaag te verwijderen.

Daarnaast plaatsten we wanden met mobiele pompen. Zo kan het water goed doorstromen en blijft het schoon en fris. De verbeteringen werden onder andere mogelijk gemaakt met subsidiegelden van de provincie en een financiële bijdrage van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en recreatieschap Het Twiske-Waterland.

Pannenkoek de Appel: meer dan alleen pannenkoek

In maart opende op de voormalige waterspeelplaats de Blauwe Poort het gloednieuwe restaurant Pannenkoek de Appel. Het is de tweede horecagelegenheid in een klassieke strandtent in het Twiske.

Pannenkoek de Appel is een familiebedrijf van de bekende familie Bruinsma. Zij runnen al jaren met veel succes Paviljoen het Twiske. In het nieuwe restaurant geniet je niet enkel van pannenkoeken, maar ook van een heerlijke (biologische) lunch, of van bijvoorbeeld een kop koffie met verse appeltaart.

Met een trendy en gezellige inrichting, tot stand gebracht onder het toeziend oog van een binnenhuisarchitect, is Pannenkoek de Appel meer dan een eetgelegenheid, maar ook een echte bezienswaardigheid.

Statenleden kijken met eigen ogen in het Twiske

Provinciale Staten nemen besluiten over natuurbeheer en recreatie. Het zijn de natuur- en recreatieorganisaties in Noord-Holland die zich bezighouden met de uitvoering van deze besluiten.

Het is dan ook belangrijk dat statenleden – in dit geval van de Commissie Natuur, Landbouw en Gezondheid – goed weten waar zij over beslissen.

In oktober brachten zij een werkbezoek en werden geïnformeerd over de activiteiten van Terreinbeherende Organisaties (TBO). Na een welkom van TBO voorzitter Petra Schut werden de statenleden meegenomen naar het Ilperveld, dit gebied maakt onderdeel uit van een aaneengesloten veenweidegebied van de Amsterdam Wetlands. Een aaneengesloten natuurgebied van een indrukwekkende 12.000 hectare.

Ook een bezoek aan het Vennegatstrand en de zorgboerderij De Marsen stond op het programma. Het bezoek gaf de Statenleden inzicht in het belang van de verschillende maatregelen zoals onder andere het tegengaan van bodemdaling en hoe deze maatregelen worden uitgevoerd.

De Amsterdam Wetlands is een gezamenlijk uitvoeringsprogramma van Staatsbosbeheer, Landschap Noord-Holland, recreatieschap Twiske-Waterland en Natuurmonumenten met als doel het verder uitwerken van het recreatieve grid en de biodiversiteit. Dit alles gebaseerd op de gezamenlijk visie die in 2018 vorm kreeg.

Onderhoud voor comfort en veiligheid

Om alle fiets-, wandel- en vaarroutes prettig begaanbaar en veilig te houden, is regelmatig en grondig onderhoud van belang.

In 2019 waren boerenlandpaden in Oosthuizen en paden in Groengebied Purmerland aan de beurt. Daarnaast werd groot onderhoud aan het fiets- en voetgangerspontje Holysloot uitgevoerd. Bij het pontje Holysloot zijn de oude verflagen lagen gezandstraald waarna de verflagen weer vakkundig op zijn gebouwd. Zo kan het pontje er weer jaren tegenaan.

Het onderhoud bestond uit verschillende werkzaamheden. De ene keer werden er verhardingen aangebracht, een andere keer werd er gewerkt aan overstapjes en hekken. Alles om ervoor te zorgen dat wandelaars en fietsers veilig en optimaal kunnen genieten.