Spaarnwoude

Recreatiegebied Spaarnwoude is een oase van groen tussen Haarlem, Hoofddorp, Velsen en Amsterdam. 

Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen door de polders, over dijken en langs forten. Klimmen, skiën en paintballen is er voor je dosis adrenaline. Ook kun je er mountainbiken en downhillen op het uitdagende parcours bij de heuvels rond de skibaan. ‘s Zomers is Spaarnwoude het perfecte decor voor verschillende festivals en bij Informatieboerderij Zorgvrij is het hele jaar door veel te doen met dieren, leren en spelen.

Visie 2040

Groeiende steden, energietransitie, streekgerichte- en natuurinclusieve landbouw en de veranderende behoeften van recreanten, vragen om een visie voor de lange termijn. Daarom zijn verschillende stakeholders in gesprek gegaan over de toekomst van het gebied.

Een aantal belangrijke uitgangspunten zijn uit die gesprekken geformuleerd:

Variatie in landschap en natuur

Een grote mate van diversiteit in natuur en een zeer natuurrijk landschap. Toegankelijk voor een groot publiek, maar soms juist beperkt toegankelijk zodat de natuur rustig haar gang kan gaan. Een combinatie van behoud en ontwikkeling van de natuur en contact met die natuur.

Historie als drager van ontwikkeling

De rijke geschiedenis van het gebied loopt er dwars doorheen en inspireert nieuwe routes, natuur, recreatie en ondernemerschap. Deze gebiedseigen verhalen moeten behouden worden en zichtbaar worden gemaakt.

Ruimte voor nieuwe initiatieven

Op een aantal strategische plekken komt ontwikkelruimte voor nieuwe initiatieven. Het schap gaat voor een duurzame balans tussen intensieve en extensieve recreatie-activiteiten. Niet alles kan overal. Maar natuurdoelen en recreatie kunnen wel samen. Uitgangspunt is dat ieder nieuw initiatief bijdraagt aan het landschap, de natuur en het zichtbaar en beleefbaar maken van de gebiedshistorie.

Bereikbaarheid en verbindingen

Spaarnwoude groeit uit tot een Metropolitaan Landschap waar stad en land zoveel mogelijk zijn verweven door groene scheggen in of door de stad. Het gebied wordt goed bereikbaar. Zo worden ommetjes vanuit de stad leuker en gemakkelijker door de realisatie van aantrekkelijke stadsranden en goed vindbare en uitnodigende gebiedsentrees.

Enthousiasme over plannen

Met de hoofdcriteria, kwaliteit van de visie, het ondernemersplan en de financiële haalbaarheid, stak Het Veerkwartier met kop en schouders boven de andere geïnteresseerden uit.

Vooral de aansluiting bij de visie van Spaarnwoude Park, leidde tot enthousiasme en daarmee verdiende Het Veerkwartier een eerste plek tegenover de andere twee ingediende plannen.

Samen met de ondernemer en de gemeente Haarlem gaan we ervoor zorgen dat er zo snel mogelijk een permanente horeca-locatie komt aan de Veerplas.

Beheer gericht op zeldzame vogel

Het bokje is aangetroffen rond De Batterij, daar maken zij regelmatig een tussenstop. Deze – aan de watersnip verwante – beschermde vogelsoort, willen we elk jaar terug laten komen. Daarom is het beheer daar nu op ingericht. Fotocredit J.Schwiebbe www.Birdphoto.nl

Restauratie en beplanting

Recreatieschap Spaarnwoude, provincie Noord-Holland, Staatsbosbeheer en de gemeente Haarlemmermeer trokken samen op om zowel Fort Liebrug als de ernaast gelegen Genieloods te restaureren.

Een belangrijk doel van de restauratie was het behoud van de cultuurhistorische waarde van de locatie, maar ook om de betekenis van het fort voor de samenleving te vergroten.

Naast de herstelwerkzaamheden werden ook bomen en heesters geplant, waarbij die laatste dienen als afscheiding van het terrein.