Groengebied Amstelland

Stilte en ruimte, en dat op een steenworp afstand van Amsterdam. Groengebied Amstelland ligt tussen Amsterdam Zuid-Oost, Ouder-Amstel, Amstelveen en Diemen. 

Het gebied bestaat uit veenweidepolders, recreatieterreinen zoals Gaasperzoom en Elsenhove en waterparadijzen als Gaasperplas, Ouderkerkerplas en De Hoge Dijk. Je kunt er fietsen, varen, wandelen en nog veel meer!

Ambitiedocument

Groengebied Amstelland stelde in 2019 een evaluatie op van haar beleid uit 2009. Tegelijkertijd is gestart met het proces voor het opstellen van de actuele toekomstvisie. Een inspiratiedocument werd opgesteld en het verzamelen van de benodigde informatie is inmiddels gaande. Met het beschrijven van haar ambities geeft het groengebied vorm aan haar rol als beheerder van natuur en landschap. Daarnaast worden recreatieve voorzieningen in een steeds drukker wordende stedelijke omgeving duurzame in stand gehouden. De ambities worden vertaald in een meerjaren-uitvoeringsprogramma waarin nadrukkelijk wordt afgestemd op de gemeentelijke en regionale planning en ambities.

Herplanting zorgt voor biodiversiteit

De grootste storm schade werd in juni 2019 aangericht in de vrijstaande plantvakken. Juist de bomen in dit gebied zorgen voor een optimale beleving en bieden schaduw aan recreanten.

Voor de herplant is gekozen voor Elzen en Lindebomen, omdat die een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Deze boomsoorten zijn dracht- en waardbomen voor bijen en vlinders. Ook groeien ze snel, leveren veel schaduw voor de recreant en zijn ze aantrekkelijk door de verschillende bloeitijden.

Door de grotere stamomtrek van het plantmateriaal slaan de bomen beter aan en zijn ze beter bestand tegen vandalisme. Met het werken in fasen, is rekening gehouden met de broed- en schuilgelegenheid voor vogels, vleermuizen en andere dieren. De beplanting zelf is in het voorjaar van 2020 gestart.

Tegelijk met het planten werd een drietal picknick sets tussen de bomen geplaatst, waarmee gehoorgegeven werd aan de gebruikerswensen van recreanten.

Energiezuinig aan de slag

Na 30 jaar te zijn gehuisvest in de buitenplaats Wester-Amstel aan de Amsteldijk-Noord werd het beheerkantoor van het Groengebied verhuisd naar de speelboerderij Elsenhove. Het nieuwe beheerkantoor van Groengebied Amstelland kan helemaal zonder gas verwarmd worden, dankzij de installatie van twee warmtepompen. Zomers zorgen de warmtepompen voor verkoeling, waardoor er een energiezuinig werkklimaat ontstaat.

De Amstelveense wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid): “Mooi dat Groengebied Amstelland zich op Elsenhove gaat vestigen. Zij komen in het eerste bestaande pand van de gemeente dat volledig gasvrij is gemaakt en van energielabel G naar het energiezuinige label A gaat. Dit duurzame kantoor heeft warmtepompen voor de verwarming en koeling, dak- , gevel- en vloerisolatie, zonnepanelen en het regenwater vangen we ook op. We zijn actief bezig om ons gemeentelijk vastgoed te verduurzamen.“

De Blauw Knoop maakt ons trots

De Blauwe Knoop staat op de rode lijst van bloemen die steeds minder voorkomen in Nederland. In 2019 bloeide deze bloem echter volop op het natuurterrein Klarenbeek, in de buurt van Amsterdam Zuidoost.

Deze zeldzame plan is niet alleen prachtig, maar trekt ook veel insecten zoals vlinders aan.

Naast de Blauwe Knoop bloeiden ook bijzondere orchideeën en de zeldzame Spaanse Ruiter op het natuurterrein.