Samen met Stichting MTB Twiske bouwden we de Rockgarden
Voor de geoefende mountainbiker is het soms zoeken naar uitdagende routes in Nederland. Stichting MTB Twiske legde daarom in 2017 speciaal voor de ervaren fietser een Rockgarden aan.
De mountainbikeroutes en de Rockgarden zijn aangelegd en worden onderhouden door de Stichting MTB Twiske. Het parcours is gebaseerd op routes in landen als Spanje, Portugal en Frankrijk en sluit goed aan bij het stijgende technische niveau van de jonge mountainbikers die in het gebied fietsen.
Een nieuwe koninginneschommel en ook een nieuwe touwbrug
De avonturenspeelplaats is speciaal voor kinderen aangelegd. Het terrein is bereikbaar met een pontje of via een touw- of vlottenbrug. Eenmaal op de plaats van bestemming kunnen de jonge avonturiers heerlijk spelen in de klimtoren, het buizenfort, met de kabelbaan en meer.
Toen de koninginneschommel kapot ging, was het tijd voor een nieuwe. De nieuwe koningsschommel is steviger en duurzamer doordat hij van metaal is gemaakt in plaats van hout. Daarnaast werd in 2017 ook een nieuwe touwbrug aangelegd. Zo is de speelplek niet alleen leuk en uitdagend, maar ook veiliger.
Een opknapbeurt voor de lage brug
De lage brug – zoals de meeste mensen de langste brug van het Twiske kennen – was in 2017 toe aan een opknapbeurt. Om het evenemententerrein Hogelkamp en de zorgboerderij De Marsen goed en veilig te kunnen bereiken met zwaar verkeer, werden de paalkoppen en kespen opgeknapt.
De lage brug kan na deze opknapbeurt de komende jaren veilig met zwaar materieel worden belast, zodat alle festiviteiten zoals vanouds kunnen blijven plaatsvinden.
Vernieuwde wandelbruggen
Over boerenland, pontjes en bruggetjes wandel je door de Noordmeer. Voor de wandelaar is het dan belangrijk dat de paden tip top in orde zijn.
In 2017 vervingen we de wandelbrug op de badkuiproute en die in het Purmerbos. Beide bruggen waren in slechte staat en aan vervanging toe. We kozen bij de nieuwe brug voor duurzaam materiaal en zorgden voor een verbeterde veiligheid voor de wandelaars, onder andere door het gebruik van hardhout met antislip.
Dertien keer meer gebruiksgemak
De ervaren wandelaar kent ze wel: de hekwerken met klappoortjes of overstapjes. En ben je zo’n ervaren wandelaar dan weet je dat de klappoortjes de meest prettige oplossing zijn. Daarom hebben we in 2017 maar liefst 13 overstapjes vervangen door klappoortjes.
Deze poortjes zijn nu wit van kleur en daarmee beter zichtbaar voor wandelaars. Dat is extra belangrijk omdat de overstapjes verbonden zijn met een houten hekwerk dat het vee moet scheiden op de dijk.
De vervanging was hard nodig, gezien de staat waarin de poortjes verkeerden. Samen met de agrariër die medeverantwoordelijk is voor het onderhoud wisten we het juiste moment te kiezen – in het broedseizoen en als het gras nog gemaaid moet worden zijn werkzaamheden niet mogelijk – en het juiste – duurzame – materiaal. Een goede samenwerking, die heeft geleid tot een fijnere route voor wandelaars.