Fort Benoorden Spaarndam: hersteld en klaar voor publiek

In 2017 herstelden we het dak van Fort Benoorden Spaarndam en maakten we het weer waterdicht. Hierdoor kan het fort van binnen drogen en kunnen de historische muurschilderingen uit de Tweede Wereldoorlog bewaard blijven. Ook kan het recreatieschap nu op zoek gaan naar exploitatiemogelijkheden,  zodat bezoekers het fort weer echt kunnen beleven.

Daarnaast ligt nu op het dak van het fort een zandlaag die wordt ingezaaid met bloemen en planten. Dat project werd beloond met een nominatie voor Dak van het Jaar 2017.

Warme betrokkenheid van omwonenden Nationaal Monument MH17

Park Vijfhuizen grenst aan Schiphol en is daarom gekozen als plek voor de huisvesting van het Nationaal Monument MH17. Het monument is tot stand gekomen met financiële bijdragen van diverse overheden, instanties, particulieren en het bedrijfsleven

Het getal ’17’ heeft een speciale betekenis gekregen. Daarom werd het monument op 17 juli 2017 officieel onthuld door nabestaanden van de 298 slachtoffers van MH17 en Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Mede dankzij de inspanningen van Recreatie Noord-Holland is dit gedenkteken tijdig tot stand gekomen.

Omwonenden van Park Vijfhuizen zijn erg betrokken bij het Nationaal Monument MH17. Zij zetten zich vrijwillig in voor klein onderhoud van het monument, om mensen rond te leiden of soms als luisterend oor voor nabestaanden.

Op de fiets door de akkers

In de Plesmanhoek vind je een gevarieerd akkerlandschap met een keur aan gewassen. Het is een prachtig gebied om doorheen te wandelen: ook scholen maken er dankbaar gebruik van voor educatieve doeleinden .

In 2017 legden we in de Plesmanhoek een nieuw fietspad aan. Als calamiteitenroute tijdens Mysteryland, maar vooral ook voor natuurliefhebbers. Bovendien  is de route ook een mooie toevoeging aan de bestaande fietsroute door het mooie landschap.

Samen optrekken voor een mooi landschap

Samen met de agrariërs die in Spaarnwoude een groot deel van het gebied beheren, kwamen we in 2017 tot nieuwe en meer duurzame afspraken. Daarbij keken we samen met hen goed naar de balans tussen natuur- en recreatie doelstellingen en de praktische behoeften van de agrariërs.

We hebben onze relatie met de agrariërs extra weten te bestendigen door samenwerkingen aan te gaan voor langere periodes. Zo hebben zowel zij als wij meer zekerheid en kunnen de agrariërs extra investeren in de grond en het onderhoud.

Oog voor de lange termijn, gezamenlijke belangen en focus op duurzaamheid zorgen voor meer middelen die direct terug vloeien in het landschap. Voor bezoekers van de mooie gebieden is dit dus ook goed nieuws.

Van lammetjes naar yoga en teambuilding

Wist je dat lammetjes in een aparte ruimte worden geboren en pas na twee weken bij de rest op de stal mogen? De lammetjes moeten eerst worden afgezonderd in verband met de kans op Q-koorts.

In de grupstal van Zorgvrij kunnen bezoekers de geboortes en eerste levensweken van de lammetjes meemaken. Na die eerste weken worden de lammetjes verplaatst en krijgt  de ruimte een andere bestemming, . Zoals yogalessen of een workshop mestbrikketten maken. De ruimte kan ook worden gehuurd voor een vergadering of teambuildingdag.