Drie dames met een droombaan

In de Dorregeesterpolder plaatsten we in 2017 drie Schotse Hooglanders. Daarmee is de wandelroute door de Dorregeesterpolder nog leuker en mooier dan voorheen. Maar de dieren staan er niet alleen om knap te zijn. In het gebied groeit een overschot aan riet en laat dat nu het favoriete voedsel van de dames zijn. Hun dieetwensen zullen op termijn zorgen voor een verrijking van de variatie in plantengroei, waardoor het natuurterrein niet verruigt en nog mooier is om naar te kijken.

Een mooie en kosteneffectieve oplossing om de overgroeiing van riet tegen te gaan en eentje waardoor we afscheid kunnen nemen van maaimachines voor dit stukje natuur.

In vrolijk pak tegen zwerfafval

Waar mensen zijn, is rommel. De meeste recreanten ruimen natuurlijk alles netjes op, maar het gaat niet altijd goed. En zwerfafval is een naar en hardnekkig probleem. Niet alleen zorgt het voor vervuiling, het trekt ongedierte aan en ziet er ook gewoon onprettig uit.

De Beach Busters zijn ingehuurde krachten die in vrolijk pak recreanten bewust maken van het probleem van zwerfafval. En om daar direct handen en voeten aan te geven, delen ze ook afvalzakjes uit.

Recycle Valley – het bedrijf dat de voorlichters verhuurt – vroeg aan ons of ze mochten worden ingezet en daar stonden wij absoluut positief tegenover. In 2017 deden zij dat op Zwaansmeer en Dorregeest.

Schapen aan het werk

In het voorjaar van 2017 werd de Saskerleidam, tussen het Noordhollandsch Kanaal en Alkmaardermeer, uitvlakken, geëgaliseerd, ingezaaid en eenmalig gemaaid. Hierna mochten de schapen erop. Zij moeten er nu voor gaan zorgen dat het gewas goed wordt bijgehouden. Naar alle waarschijnlijkheid is dat een baan waar ze enthousiast over zijn

Schoon water en heerlijk weer leiden tot problemen

Smalle waterpest heet de plant die het momenteel goed doet in de wateren van het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Door het heldere water en heerlijke weer, groeit de waterplant harder dan ooit. Mooi voor de plant, een bron van overlast voor watersporters. Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer heeft het initiatief genomen om de smalle waterpest aan te pakken. Helemaal verdwijnen zal de plant niet, maar inperken van de overlast wil het recreatieschap graag doen met alle betrokken partijen.