Twiske-Waterland

Steek het IJ over en ontsnap even aan de hectiek van de stad. Amsterdam-Noord is de poort naar Twiske-Waterland. Geniet van het groen in recreatiegebied Het Twiske. 

Of bezoek Waterland, met zijn pittoreske dorpen, kleine slootjes en dijken die zich kronkelend een weg banen door eeuwenoud polderlandschap.  Of je nu liever wandelt, fietst of vaart: Twiske-Waterland wemelt van de recreatieve mogelijkheden en routes die het ontdekken waard zijn.

Vlog

Een vlog over Twiske-Waterland.

Een piratenschip cadeau en extra aandacht voor de jongste bezoekers

Het muziekfestival Pleinvrees, deed de kinderen een heus piratenschip cadeau. Een kleurrijk speeltoestel, dat op 24 oktober 2018 feestelijk werd gedoopt.

Maar het bleef qua vernieuwing niet bij deze mooie verrassing. In 2018 werden verschillende speeltoestellen vervangen zodat ook de komende jaren heerlijk en veilig in het Twiske gespeeld kan worden.

Zo is er een nieuwe en avontuurlijke wateroversteek op de speelsloot. En voor de echte durfal is er een kabelbaan. Ook kreeg de avonturenspeelplaats een nieuwe glijbaan en een mooi klimparcours tussen groene grassprieten.

Bij het vervangen hebben we natuurlijk goed gekeken naar de duurzaamheid van de nieuwe toestellen en gezorgd dat ze zo onderhoudsarm mogelijk zijn. Zo kunnen ze de komende vijftien jaar gewoon nog mee.

Wie graag wandelt, doet dat in Het Twiske

Er wordt wat afgewandeld in Het Twiske en dat is natuurlijk niet gek. Het is een prachtige omgeving die wandelaars van over de hele wereld verwelkomt. Dat vraagt om goed onderhoud van de paden en periodieke vervanging van vlonders, bruggen en steigers.

In 2018 zijn drie loopvlonders en twee bruggen vervangen, onder andere bij het Kure-Jan Strand.

Daarmee kan er weer veilig gewandeld worden op een kilometers lang netwerk van routes, door iedereen die van het gebied wil genieten.

Nieuw zand en pompen: zo maak je schoon

De kwaliteit van het zwemwater bij het Vennegatstrand vroeg de afgelopen jaren extra aandacht. Met steun van de provincie konden we mobiele pompen inzetten om de doorstroming van het water bij het strand aanzienlijk te verbeteren.

De waterplas tussen de stranden werd drooggelegd om de sliblaag te verwijderen en nieuw zand aan te brengen op de oevers.

Klimmen en pannenkoeken eten

In nauwe samenwerking met de gemeente Oostzaan werd in 2018 ruimte gegeven voor nieuwe ontwikkelingen. Dit biedt nog meer mogelijkheden voor sportief en ontspannen recreëren in het Twiske. Tegelijk met de bouw van het pannenkoekenrestaurant werden voorbereidingen getroffen en vergunningsprocedures doorlopen voor de bouw van een klimpark. Naar verwachting wordt dat in de loop van 2019 gerealiseerd. Een fris drankje en een ruime keus aan pannenkoeken na een uitdagende klimpartij, dat kan straks gewoon.

Opgeruimd en veilig door Werkom

Het lijkt zo vanzelfsprekend: schone aanlegsteigers, duidelijke routemarkeringen en goede routes. Een groot deel daarvan wordt onderhouden door de medewerkers van werkvoorzieningsbedrijf Werkom.  Zij leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan de veiligheid en het plezier van onze recreanten. De waardering (een dikke 7,5) van onze bezoekers maakt het recreatieschap trots op de samenwerking met Werkom en haar mensen.

Wij vinden het niet alleen fijn dat het gebied goed onderhouden wordt, maar met deze samenwerking geven wij ook invulling aan onze maatschappelijke rol, een bijdrage die wij van groot belang vinden.

Duurzaamheid is altijd van belang

Bij de renovatie van de bruggen op de boerenlandpaden in Waterland stelden we onszelf twee vragen: passen de bruggen qua uitstraling in het landschap en zijn ze eenvoudig te onderhouden?

Bij de twee bruggen die in 2018 werden gerenoveerd op het boerenlandpad in Noordmeer kozen we bijvoorbeeld voor staal in plaats van hout. Niet alleen gaat staal veel langer mee, maar daarnaast is het ook onderhoudsvriendelijker.

In de Noordmeer bij Broek in Waterland renoveerden we twee bruggen, waarbij we ook voor staal kozen. Daarmee zijn de bruggen de komende jaren allemaal weer veilig te gebruiken.