Spaarnwoude

Recreatiegebied Spaarnwoude is een oase van groen tussen Haarlem, Hoofddorp, Velsen en Amsterdam. 

Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen door de veenweidegebieden, klimmen, skiën en paintballen. Ook kun je er mountainbiken op het fantastische parcours in de Groene Weelde en op de heuvels van Oosterbroek.
‘s Zomers is Spaarnwoude het perfecte decor voor verschillende festivals en bij Informatieboerderij Zorgvrij is het hele jaar door veel te doen.

Vlog

Hielke en Roelof bezochten recreatiegebied Spaarnwoude en gingen langs bij boerderij Zorgvrij.

Samen staan we sterker

Zeilen, paardrijden, paintballen, skiën, overnachten op een boerencamping of uit eten aan het water… Er is van alles te doen in Spaarnwoude. De vele ondernemers die dat mogelijk maken werken samen onder de naam Spaarnwoude geeft Energie om het gebied en de activiteiten onder de aandacht te brengen.

Het recreatieschap draagt daar graag een steentje aan bij en deed dat in 2018 in de vorm van extra promotiebudget en een projectmedewerker.

Voor ons is de samenwerking tussen de verschillende ondernemers in het gebied belangrijk. We verwachten dat het aantal bezoekers de komende jaren blijft groeien en we willen dat mensen uit de randstad het gebied kunnen blijven bezoeken en er hernieuwde energie op blijven doen.

We kijken er dan ook naar uit om Spaarnwoude geeft Energie de komende jaren te blijven steunen.

Groeiende aantallen bezoekers en toeristen: zo ziet de toekomst eruit

Spaarnwoude Park is een plek voor actieve bezoekers in een centraal gelegen park in het hart van de stedenring. Dat is de basis van het ambitiedocument dat in 2018 tot stand kwam.

Maar ambities zijn pas waardevol als ze ook leiden tot haalbare en uitvoerbare plannen. Daarom is een uitvoeringsprogramma van start gegaan waarbij een participatieproces met alle stakeholders, deelnemende gemeenten en de provincie een belangrijke rol speelt. Dit is een manier om inhoud te geven aan één van de aanbevelingen uit het rapport van de Randstedelijke Rekenkamer uit 2017.

Reparaties en verbeteringen

Het bestuur van recreatieschap Spaarnwoude investeerde een flinke duit in het wegwerken van de achterstand in onderhoud in het gebied. Verzakte fietspaden werden hersteld en gaten en onregelmatigheden in de bodem gerepareerd.

Maar er gebeurde meer: banken en picknicksets kregen een broodnodige make-over en de kwaliteit van het water werd verbeterd.

Het resultaat: door de verbeteringen aan het terrein is het gebied weer goed begaanbaar voor gezinnen met kinderwagens en mindervaliden. En op termijn zal ook een oplossing worden gezocht voor de slechte kwaliteit van het zwemwater in de Peddelpoel en de Veerplas. 

Het landje van Gruijters

Het landje van Gruijters ligt tussen Spaarndam en Velserbroek en is een prachtige plek voor vogels en vogelliefhebbers. In 2018 hebben bewoners en liefhebbers een eiland van grind aangelegd, het riet gemaaid en broedholen aangebracht. Allemaal maatregelen die zorgen voor een nog betere omgeving voor de graag geziene vogels.

Op 17 mei onthulden Miriam Brouwer namens recreatieschap Spaarnwoude en  Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Haarlem een van de nieuwe damhekken met daarop de naam van het landje en een informatiepaal.

“Het is indrukwekkend om te zien met welk enthousiasme natuurliefhebbers en bewoners dit tot stand hebben gebracht,” liet wethouder Sikkema weten.

Samen leren over dieren is leerzaam én leuk

Uilen, kippen en schapen, daar leren veertien kids elke derde woensdagmiddag  van de maand alles over in het schapenhok. Elke maand is er een nieuw thema waar de kinderen alles over leren. Maar ook helpen met melken, het voeren van de kalfjes, eieren rapen en het schoonmaken van de hokken doen ze op aanwijzing van en samen met de boer. Zo ontstaat er een mooie band tussen Zorgvrij, de kinderen en natuurlijk hun ouders.

Als dank voor de hulp mogen de kinderen hun eerste echte boerendiploma in ontvangst nemen.

Aaibare techniek, dat doet Zorgvrij

Biomimicry  zoekt in de natuur naar toepasbare en duurzame oplossingen voor menselijke uitdagingen.

Zo is de uitvinding van klittenband bijvoorbeeld gebaseerd op de structuur van de vruchten van de plant de grote klit.  En kippengaas is afgekeken van de zeskantige honingraatcellen van bijen.

De natuur is slim. De honingraatstructuur is bijvoorbeeld efficiënt, licht en sterk. Niet voor niets zijn verpakkingsmaterialen, kartonnen stoelen en de binnenkant van vliegtuigvleugels opgebouwd uit zeskanten.

Met een les waarin techniek, planten en dieren het uitgangspunt zijn, raken jongeren enthousiast voor de bètavakken.

Gerieflijke warmte in een inspirerende omgeving

Meer aandacht voor de verhuur van het schapenhok, maar ook voor het gebied rondom Zorgvrij, heeft geleid tot vier keer meer huurders dan in 2017. En die trend zal ook in 2019 doorzetten.

Een belangrijke eerste stap was in elk geval de installatie van een goede verwarming in deze authentieke ruimte. Binnen een uur lekker warm luisteren of actief meedoen aan een activiteit, dat is prettig toeven.