Routebureau

Naast het werk dat we direct in opdracht van de schappen doen, voeren we ook projecten uit namens gemeenten en de provincie. Soms is een recreatieschap één van de opdrachtgevers, maar dat hoeft niet. De structurele projecten op het gebied van varen, wandelen en fietsen worden gebundeld opgepakt door het routebureau van RNH. In 2018 bereikte het routebureau enkele mooie mijlpalen.

Recreatie Noord-Holland is expert op het gebied van bewegwijzerde netwerken voor wandelen, fietsen en varen. Vanuit het routebureau van Recreatie Noord-Holland ontwikkelen en beheren wij deze in de hele provincie. Daardoor zijn wij sterk in samenwerking, met de provincie, gemeenten, hoogheemraadschappen, regionale en thematische marketingorganisaties, ondernemers aan routes en boeren die een deel van hun terrein beschikbaar stellen als boerenlandpad voor wandelaars.

Recreatie Noord-Holland deed al het beheer van de wandelnetwerken voor de gemeenten Den Helder, Schagen en Hollands Kroon. Maar we mogen nu ook het fietsknooppuntennetwerk, het sloepennetwerk en de TOP’s (toeristisch overstappunt)  in deze drie gemeenten beheren.

Ook in de regio Alkmaar beheren wij nu het fietsknooppuntennetwerk, inclusief de landelijke fietsroutes. Dat betekent dat wij ervoor gaan zorgen dat de bewegwijzering van de routes in deze regio’s goed op orde is en blijft. Daarmee hebben we een zeer gewenste stevigere positie in Noord-Holland Noord verworven.

Vlog

Hielke en Roelof bezochten wat wandelgebieden.

Het sloepennetwerk voor een dagje varen

Of je nu een dagje het water op gaat of een meerdaagse vakantie hebt gepland, het Sloepennetwerk biedt genoeg inspiratie. Langs het water kom je bordjes tegen die wijzen op de verschillende knooppunten. Aan de hand van de kaart en de bordjes bepaal je zelf je route.

Met de Sloepennetwerk-app pas je gemakkelijk de route aan, weet je precies wanneer er een restaurant, jachthaven of bezienswaardigheid in de buurt is én kun je direct zien waar je kunt tanken, de boot te water laat, of een oplaadpunt vindt. In de app staat ook nog eens belangrijke en handige informatie, zoals de bedieningstijden van bruggen of de doorvaarthoogte.

Met de realisatie van de regionale netwerken in Amsterdam-Amstelland, Zuid Kennemerland en de kop van Noord-Holland is heel Noord-Holland voorzien van sloepennetwerken. Daarmee is een ambitie gerealiseerd uit de Visie op waterrecreatie 2030 van de provincie Noord-Holland.

Ondernemers zijn ambassadeur

[

Het mooiste langeafstandspad van de provincie Noord-Holland wordt steeds bekender. Het aantal ambassadeurs van het pad is dit jaar flink gegroeid. Deze ambassadeurs zijn ondernemers langs de route met mooie aanbiedingen voor wandelaars van het Noord-Hollandpad, zoals korting op een overnachting, of een gratis kopje koffie.

In totaal zijn er nu achtentwintig ambassadeurs. Op elke route zit inmiddels minstens één ambassadeur. Zo wordt het Noord-Hollandpad nog aantrekkelijker voor wandelaars. Een overzicht van alle ambassadeurs vind je hier.

In 2021 willen we op elke route in elk geval drie ambassadeurs en dat streven is in 2018 weer dichterbij gekomen.

Duurzaam op pad

Het nieuwe wandelnetwerkwordt aangeduid met gekleurde routes en genummerde keuzepunten. Die keuzepunten sluiten aan op de bestaande wandelnetwerken in Noord-Holland en Utrecht. Voor de routeaanduiding is door de regio Gooi en Vecht gekozen om gebruik te maken van circulaire bewegwijzering, gemaakt van 100% gerecycled materiaal, samengesteld uit kalk en biohars, gecombineerd met riet uit de regio.

Het wandelnetwerk is voor iedereen die van wandelen houdt en biedt vele mogelijkheden voor gezonde, sportieve en mooie wandelingen door unieke natuurgebieden, dorpen en steden. Als wandelaar kun je kiezen uit voorgestelde rondwandelingen met verschillende afstanden. Deze zijn gratis te downloaden op de website en in de app van het Wandelnetwerk Noord-Holland. Daarnaast heb je de mogelijkheid om zelf een route samen te stellen.

Het wandelnetwerk is een initiatief van de samenwerkende gemeenten en terreinbeheerders in Noord-Holland en is mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Noord-Holland. Recreatie Noord-Holland helpt de Gooi- en Vechtstreek bij de aanleg van het netwerk in deze regio.

Op weg naar een landelijk meldpunt zitten we niet stil

Samen met andere regionale routebureaus en landelijke organisaties als Wandelnet, Fietsplatform en Waterrecreatie Nederland, zet het routebureau van Recreatie Noord-Holland zich in om te komen tot een eenduidig landelijk meldpunt.
Totdat het zo ver is hebben we in elk geval op onze website een aparte en overzichtelijke pagina gemaakt over routenetwerken, waar meldingen kunnen worden gedaan.

Daarnaast hebben we een sticker laten maken waarop het webadres en het bedrijfslogo van RNH is weergegeven. Deze sticker wordt vanaf nu tijdens onderhoudswerkzaamheden bevestigd op de frames van informatiepanelen en aan routevoorzieningen zoals touwtrekpontjes, bruggen, overstappen en klaphekken. Daarmee is het gemakkelijker voor het publiek om contact met ons te zoeken.