Groengebied Amstelland

Stilte en ruimte, en dat op een steenworp afstand van Amsterdam. Groengebied Amstelland ligt tussen Amsterdam Zuid-Oost, Ouder-Amstel, Amstelveen en Diemen. 

Het gebied bestaat uit veenweidepolders, recreatieterreinen zoals Gaasperzoom en Elsenhove en waterparadijzen als Gaasperplas, Ouderkerkerplas en De Hoge Dijk. Je kunt er fietsen, varen, wandelen en nog veel meer!

Vlog

Hielke en Roelof bezochten de recreatiegebieden Ouderkerkerplas en Elsenhove.

Participatietraject Gaasperplas

Van een zandwinput in de jaren zestig tot de vijfenvijftig hectare grote internationale tuinbouwtentoonstelling Floriade in 1982, en nu een gewaardeerd recreatiegebied met belangrijke natuurwaarden. De transformatie van het Gaasperplasgebied is geslaagd maar vraagt na zoveel jaar opnieuw aandacht en groot onderhoud, zodat het past bij de wensen en behoeften van modern recreatiegebruik met respect voor de aanwezige natuurwaarden. Stadsdeel Zuidoost is daarom samen met het recreatieschap een participatietraject gestart om het park opnieuw veertig jaar verder te brengen. Zo dicht bij de bewoonde omgeving liggen tegenstellingen en verschillende wensen en voorkeuren voor de hand. Participatie is daarom belangrijk voor draagvlak van de bewoners, parkgebruikers, belangenverenigingen en beschermers.

Schoonmaken en schoffelen

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, met een WSW-indicatie of een re-integratietraject gingen in 2018 opnieuw aan de slag via ondernemingen zoals Pantar, Paswerk, Zorg in het groen, Lindenhoff Open Tuin en DWI Amsterdam. Maar we gingen ook aan de slag met ruim honderd leerlingen van het Montessori Lyceum in Amsterdam. Zij ruimden in juni vuil op langs de oevers van de Ouderkerkerplas. Maar daar bleef het niet bij. Er werd geschoffeld, gewied en gesnoeid. Een leerzame en productieve dag, die ook mogelijk werd gemaakt door Ympact020, een vrijwilligersnetwerk voor jongeren dat hen op een laagdrempelige manier kennis wil laten maken met vrijwilligerswerk. Daarnaast wordt ruimte geboden aan vrijwillig landschapsbeheer, vaak in overleg met de gemeenten. Natuurvereniging De Ruige Hof werd geholpen met voortzetting van haar huisvesting en activiteiten aan de Abcouderstraatweg.

Vaste horecaondernemer gevonden

Het heeft bij de Ouderkerkerplas lang ontbroken aan een plek waar je even wat kunt eten of drinken, maar dat is straks voorbij. Ondernemers Patriq en Ingomar treffen voorbereidingen om in 2019 de nieuwe horecazaak Aan de Plas te runnen.

Speeltoestel

Het was tijd om het speeltoestel aan de zuidoever van de Gaasperplas te vervangen. Extra bijzonder daarbij is dat het oude speeltoestel een nieuwe bestemming kreeg op een camping, uiteraard na een fikse opknapbeurt. Het nieuwe speeltoestel is gekozen op basis van de ideeën en wensen van gebruikers. Een belangrijke wens was een nieuwe glijbaan waarmee je zo het water in glijdt.