Alkmaarder en Uitgeestermeer

Tussen Alkmaar, het Noordzeekanaal en Zaanstad kun je uitstekend recreëren. 

Het Alkmaarder- en Uitgeestermeer biedt een scala aan watersportmogelijkheden, daaromheen vind je recreatieterreinen, agrarische bedrijvigheid en cultureel erfgoed zoals forten en molens. Wandel- en fietsroutes leiden je over slingerende dijken en langs polders. Bovendien kunnen spoorzoekers zich in de nazomer uitleven in het maisdoolhof in De Buitenlanden.

Vlog

Een vlog over Almaarder en Uitgeestermeer.

Duidelijke markering en op zoek naar een structurele oplossing

Niemand wil met z’n bootje vast komen te zitten. Niet alleen zijn om die reden de waterplanten gemaaid, maar is ook recreatiebetonning aangebracht. Zo wordt duidelijk aangegeven waar wel en niet gevaren kan worden in verband met waterplanten.

En om ervoor te zorgen dat we er op tijd bij zijn, wordt de groei van waterplanten door medewerkers van het recreatieschap goed in de gaten gehouden met een onderwatercamera. Maar we kijken ook vooruit en zijn samen met het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een traject gestart om een meer structurele oplossing te vinden.

Binnen twee dagen weer vers asfalt

Twee dagen lang kon er niet gefietst of gewandeld worden op de fiets- en wandelpaden in de Klaas Hoorn- en Kijfpolder. Maar dat was niet voor niks. Inmiddels ligt er nieuw en veilig asfalt waardoor het voor recreanten weer heerlijk toeven is.

Een heel stuk om het hele jaar te rennen, maar niet overal

Er is niks heerlijker voor een hond dan even van de lijn af en keihard rennen om de nodige energie kwijt te raken. Dat kan in De Buitenlanden het hele jaar door. Daarbuiten moeten de viervoeters van 1 oktober tot 15 maart wel aan de lijn. Hoe het precies zit, is vastgelegd in een duidelijke folder voor hondenbaasjes.

De Woude: een bezoekje waard

Varen naar De Woude is prachtig in beeld gebracht door Watersport-TV. De Woude ligt in recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer en varen op het meer is een fantastische belevenis.